Rotfylling & reparering

Et alternativ før trekking!

Timebestilling & Henvisning
500 characters left
Vi minner om 6 døgns karenstid etter behandling. Husk å ta med helsekort og pass. Kun kort eller kontantbetaling. Vi sender ikke ut faktura. Du godtar også risiko ifm sedasjon ved bestilling. Avbestilling må foretas 72 timer før avtaledato ellers blir bestiller fakturert. Vi gjør også oppmerksom på at bestiller står økonomisk ansvarlig for timebestillingen.

Rotfylling og reparering


Vi ønsker på lik linje som din tannlege å bevare tennene. Ved fraktur, karies og rotbetennelse ønsker vi i første rekke å redde tannen. Lar ikke tannen seg reparere må vi trekke. 

Som bekjente tannleger av meg ofte sier når vi diskuterer tannhelse: "Det er jammen ikke lenge siden tannlegene boret opp overdrevent store hull ved kariesangrep". Metodene for tannhelsebehandling blir stadig mer skånsomme for mennesker og det samme gjelder hest. 

Tannpine og nerveskader


Som oss mennesker har hester også nerver i tennene. Du er kanskje en av de uheldige som har følt på rotbetennelse? Det finnes flere årsaker til at nerven (pulpa) inne i tannen blir skadet, bl.a karies, frakturerte tenner, for mye rasping, diastema widening, bitseating osv.

Infeksjon eller betennelse inni en tann betyr at nerven/pulpa er skadet. Hesten kan være plaget av murrende/pulserende verking, følsomhet for kaldt vann, ising fra bitt, og en hel rekke låsninger og spenninger i slimhinner og kroppen. Ja til og med halthet. En levende pulpa er selvfølgelig å foretrekke, men er den først infisert bør nervesignalene kuttes for å stoppe smertene. Altså en rotfylling.

Alternativet er selvfølgelig å trekke, men trekking er siste option i vår verden. Etter trekking kan nye kompliserte problemer oppstå. 

Å trekke en kinntann er et svært alvorlig inngrep i hestens munnhule. Både inngrepet i seg selv kan som alle kirurgiske inngrep, innebære fullnarkose, risiko for infeksjoner og hestens liv. vetBERVEN prøver bla. derfor å reparere så langt det lar seg gjøre, før han beslutter at tenner må ekstraheres. 

Før man trekker en kinntann bør man tenke over følgende:

  • Risiko ved evt fullnarkose
  • Infeksjonsfare
  • Bihuleinfeksjon
  • Slitning av motstående tann. Motstående tann vil ikke lenger slipes og må senkes regelmessig. = Flere tannlegebesøk i året
  • Nye tannproblemer kan oppstå da andre tenner kan begynne å vandre. F.eks. forinnpakninger, feilstillinger mm. = Flere tannlegebesøk i året
  • Biomekanikk kjeve = flere kiropraktikkbesøk i året
  • Ved trekking er det alltid fare for å skade nabotenner = flere tannlegebesøk i året
  • Må hesten trekke på både høyre og venstre side, må dette gjøres i to omganger. Dobbel risiko.
  • Skjevhet på bitt
  • Alder, kostnad og levetid 

Les mer inngående om "trekking eller reperasjon?" her

En død tann kan enda tygge!

Vi reparerer tenner smertefritt med moderne metoder.

Facebook Google+
telefon. 405 56 500
(9-16 hverdager)
Stave
4560 VANSE
×

Log in