Undersøkelsen

Den viktigste delen av jobben! Omstill deg, tenk nå at hesten din er hos din tannlege!

Timebestilling & Henvisning
500 characters left
Vi minner om 6 døgns karenstid etter behandling. Husk å ta med helsekort og pass. Kun kort eller kontantbetaling. Vi sender ikke ut faktura. Du godtar også risiko ifm sedasjon ved bestilling. Avbestilling må foretas 72 timer før avtaledato ellers blir bestiller fakturert. Vi gjør også oppmerksom på at bestiller står økonomisk ansvarlig for timebestillingen.

Moderne og innovativ munnhuleundersøkelse


Som ny pasient er det viktig for oss at vi blir kjent med deg og hesten din, og at du blir kjent med oss. Du har kanskje hørt om oss via bekjente eller orientert deg på vår hjemmeside. Da kjenner du litt til vår behandlingsfilosofi og synes den passer for deg og din hest.

Ved første tannbesøk setter vi pris på om du kommer 15 minutter før avtalt tid, slik at vi får ordnet alle helsedata.

Forhistorie

 

Når vi møtes starter vi med forhistorien til hesten. Berven har satt av tid til skape seg oversikt over din hest sin funksjon, biomekanikk & tannhelse.

Han vil vite om dine mistanker og problemer. Bitt- og fôr-vaner, tyggemønster. Skeivheter og stivheter i rygg, bekken eller nakke, bruk etc.

Utvendig undersøkelse


Med få grep blir hodets lymfeknuter og muskulatur avtastet for størrelse, symmetri, smerter, spenninger og konsistens. Disse er ofte indikatorer for sykdomstilstander.

Er det ønskelig går Berven også igjennom hestens biomekanikk (kiropraktisk gjennomgang).

Sportshester anbefales å benytte seg av dette tilbudet da tannhelseproblematikk ofte manifesterer seg andre steder i kroppen. Kiropraktikk i kombinasjon med en munnhuleundersøkelse og tannbehandling gir i de fleste tilfeller større gevinst til hest og rytter/kusk enn bare tannbehandling.

Sedasjon og smertefri behandling


For å få arbeidsro til en detaljert undersøkelse gir Berven hesten en beroligende sprøyte som virker etter få minutter.

Vi benytter sedasjon (dop) for å klare å undersøke en og en tann, samt unngå skade ved behandling. Mao, det handler ikke om at hesten din er snill eller ikke, det handler om å få utført en meget nøye undersøkelse. Når man skal undersøke hver enkelt tann krever det fullstendig ro i hestens munn. Tygger hesten på munnsteget eller tungen beveger seg konstant vil man ikke kunne undersøke hver enkelt tann grundig. Hesten blir stående oppreist og er ordentlig sløv etter sprøyten. Denne tilstanden varer i ca 30 minutter, før den langsomt kommer til seg selv igjen. Ved behov benyttes også lokalbedøvelse

Et munnsteg blir festet på hesten. Siden hesten ikke kan pusse tennene før de går til tannlegen, spyles munnen skikkelig. Vi ønsker at hver eneste tann skal være glisende ren før vi undersøker. Hodet blir lagt på en komfortabel hodestøtte, hvor hesten ikke er bundet og føler tvang.

Innvendig undersøkelse


Et sterkt hvitt lys blir festet på munnsteget. Dette gir Berven konstant lys i munnhulen og tillater en grundig undersøkelse av hver enkelt tann.

Han undersøker en og en tann med velkjente tannlegeinstrumenter, små speil, sonder og pirkere mm. Via denne undersøkelsen skaper han seg et totaloverblikk over situasjonen i hestens munnhule og hver enkelt tann. Tunge, gane, gomme, frakturer, forinnpakninger, feilstillinger, karies, ulvetenner etc. blir sjekket.

Ved behov tar han røntgenbilder og bruker tannkamera med film og stillbilder. Her oppfordres kunden til å ta bilder av hestens tenner.

Instrumentene våre er hentet fra humanmedisinen


Instrumentene som benyttes er de samme som din tannlege bruker på deg.

Årsaken til vi benytter samme drillene som din tannlege og ikke ordinære veterinærinstrumenter (rasper og elektriske tannslipere) er at humantannlegens instrumenter muliggjør skånsom og meget nøyaktig behandling, uten å fjerne for mye av hestens verdifulle tannkapital, klippekanter og berøring av pulpa (nervene i tannen).

Med en tannrasp eller elektriske tannsliper vil du ikke kunne presisjonsbehandle en og en tann. Berven fokuserer på en tann og en tann. Hver tann tilpasses nøyaktig etter hestens optimale tyggefunksjon. Slipes for mye tannkapital fører det bare til at hesten får raskere spisser eller i verste fall blir utsatt for rotbetennelse.

Vi utfører ikke en tradisjonell tannrasp eller maskinell sliping (floating) som sliper ned samtlige tenner og hele tannrekken under ett. Som din tannlege fokuserer vi på den enkelte tann. Vi behandler kun der det er nødvendig for å oppnå optimal tyggefunksjon, som vil bidra til et godt næringsopptak, performance og normal levetid.

Tanndiagnoser & sykdom


Hver uke behandler han et titalls hester som lider av f.eks; forinnpakninger, karies (hull i tenner), frakturer, bitt-problematikk, feilstillinger, EOTRH, ulvetenner mm.

Finner Berven diagnoser ved undersøkelsen vil han vise og opplyse deg om disse. Han vil gi deg et behandlingsforslag evt. alternativer. Om en større behandling skal utføres, deles behandlingen opp i flere faser.

Hull i tenner og tannregulering

 

Som oss mennesker får hester også hull i tenner og feilstilte tenner.

Det er ikke godt å tygge på en tann med hull i eller en tann som står inn i slimhinnen. Diagnoser som disse bør behandles og vi kan hjelpe. 

Dokumentasjon

Alle funn og diagnoser blir vist og forklart for eier, deretter journalført. Lar det seg gjøre dokumenterer vi våre funn med bilder, tannkamera og evt. røntgen og film. Ved stallbesøk oppfordres kunden til å ta bilde av hestens tenner.

Etter behandlingen

Hesten kommer langsomt til seg selv igjen 30 - 60 minutter etter behandlingen. Da den kan forsluke seg må den ikke ha tilgang på fôr før 2 timer er gått.

Vi anbefaler å gi hesten fri resten av dagen.

Karenstider - sedasjon/dop: 4 til 6 døgn

Video - Se Berven jobbe

vetBERVEN & Olaug E. Carstensen VM Normandie 2014 from vetBERVEN 2015

Facebook Google+
telefon. 405 56 500
(9-16 hverdager)
Stave
4560 VANSE
×

Log in