Timebestilling & Henvisning
500 characters left
Vi minner om 6 døgns karenstid etter behandling. Husk å ta med helsekort og pass. Kun kort eller kontantbetaling. Vi sender ikke ut faktura. Du godtar også risiko ifm sedasjon ved bestilling. Avbestilling må foretas 72 timer før avtaledato ellers blir bestiller fakturert. Vi gjør også oppmerksom på at bestiller står økonomisk ansvarlig for timebestillingen.

Unngå prestasjonsnedsettende bittskader

TannMAGASINET

  • TannMAGASINET

Bittleie et 
refleksstyrt område


Det er essensielt å vite hvordan hesten ser ut i munnen før man tilpasser bitt. Når vi legger inn et bitt påvirker vi mange ulike reflekser som er med på å lage sår og i verste fall langvarige skader. Tanndiagnoser spiller også inn på hestens aksept av bittet. Vi anbefaler derfor alltid en grundig munnhuleundersøkelse for å kartlegge hestens tannbitt, tanndiagnoser (tannsmerter), nye og gamle skader mm. før man velger seg ut sin bitt-samling. 

Djurtandvardsklinikken har utviklet og publisert en kort og logisk bitt-guide. Guiden beskriver hvordan bittet påvirker hestens munn og gir gode tips om hvordan et bitt bør ligge.


Hestens tyggefunksjon
er utviklet for 
å bearbeide grovfor


Man kan dele munnhulen inn i tre funksjonelle enheter:

1. Fremtennene brukes til å bite og ta inn føde.
2. Det tannfrie område (ladene) fungerer som lagringsplass. 
3. Kinntennene bearbeider maten. 

 Når vi legger inn et bitt er vi med på å trigge disse naturlige refleksene som kan føre til prestasjonsnedsettende skader.

"När vi betslar hästen kommer vi att påverka en mängd olika naturliga reflexer i lanområdet.I gommen finns nerver som reagerar då tillräcklig mängd föda lagrats i det tandfria området. Trycket som då uppstår utlöser reflexer så att tungan lägger upp fodret på kindtänderna och bearbetningen kan börja. Dessa reflexmönster kommer också att påverkas då vi lägger ett betsel i detta område. För att påverka dessa reflexer så lite som möjligt är det viktigt med ett väl tillpassat betsel. Det är också bra att tänka på att det inte finns något egentligt utrymme i munhålan för ett betsel. När munnen är stängd fylls lanområdet av tungan samt gomtaket. Med tanke på platsbristen är det följaktligen bättre med ett tunnare betsel än ett tjockare".

Tekst og kunnskap hentet fra: Djurtandvardsklinikken.se

 

Typiske
bittskader


Bitt og utstyrs-skader ser vi hos 70% av hestene vi undersøker.

Kunden blir ofte bekymret når de ser sår og tror i mange tilfeller det er en skarp tannspiss som har skapt problemet. I de fleste tilfellene ser vi at det er ikke tannspissen som er den store stygge ulven, det er somregel et feiltilpasset bitt eller tannsmerter som har utløst et sår. Knekte ulvetenner, klemskader, trykkbelastning i ladeområdet og nekrose i kjevebeinet er typiske daglige funn på tannklinikken.

 Finn
årsaken


For å redusere bittskadene hjelper det ikke å bare frese/raspe mer i bittområdet. Å bare frese/raspe mer vil først og fremst øke faren for å berøre nervene i tennene, for det andre skjuler man kun symptomet og gjenlater ofte smertene.

For å behandle problemet må man finne hovedårsaken og ikke bare gi tannspissen skylda. Først må man lete etter tannsmerter i en ren munn med lys og speil. Så tilpasse bitt og utstyr som irriterer og skader hesten minst mulig. Ikke minst tenke på egen hånd. Hvor hard er man på hånd og hvordan påvirker man selv bittets kraft og bevegelse som rytter/kusk.

Har skaden først oppstått kan det ta lang tid før hesten blir smertefri igjen. Vevsskader, trykkskade (som kan sammenlignes med et liggesår) og bitt-slitasje er typiske skader som kan ta månedsvis å hele. Har hesten i tillegg fått hull i tennene eller fått feilbehandling kan det hele bli en langvarig kostbar prosess.

Smerter fra tanndiagnoser, bitt og utstyr spiller derfor selvsagt en stor rolle mtp prestasjon og ytelse. Har hesten vondt er det helt klart den ikke vil klare å fokusere og prestere maksimalt for å komme til topps.

Bitt-tilpasning bør derfor skje i forbindelse med en grundig munnhuleundersøkelse. Dette kan vi hjelpe deg med når du besøker tannklinikken.

 

Bitt-tips

1. Fjern alltid ulvetenner på hesten hvis du skal bruke bitt.
2. Unngå for lange og tykke bitt.
3. Få gjennomført en grundig munnhuleundersøkele for kartlegging av tannsmerter, diagnoser og skader. F.eks. overbitt, underbitt, hull i tenner spiller ofte en stor rolle i forbindelse med bitt-skader og prestasjon. 
3. Har du mange hester, tilpass lengden på bittet etter individets munnhule, ikke rasens munnhule.
4. Stålbitt er snillere mot slimhinnene/hestens munn enn f.eks. gummi og lær.

 

Variasjon
forebyggende

Selv om man har et veltilpasset bitt er risikoen alltid tilstede for at hesten får bittrelaterte påkjenninger og skader. Den beste måten å forebygge skader er å variere bittbruken. Ulike typer bitt gir ulike trykkfordelinger i munnen. Veklser man mellom ulike veltilpassede bitt vil man oppnå en jevnere trykkfordeling. Varier gjerne hver andre dag. Man bør også ha i tankene at nesereimen gir trykkbelastning fra utsiden. Varier gjerne nesereimen og dens plassering også. Prøv gjerne uten også.

Til slutt: Uansett hvilke bitt, hodelag og utstyr man bruker er det hestens vanemønster, sensitivitet og kusken/rytterens hender som legger forutsetninger for riktig utstyr for den enkelte hest.

Utstyr og bitt bør man tenke på som et kommunikasjonsmiddel ikke et verktøy.


Her finner du
Djurtandvardsklinikken
sin bitt-guide


http://www.djurtandvardskliniken.se/betslingens-grunder.html

PUBLISERT  21.03.2013 


Facebook Google+

TannMAGASINET

Hvordan bittet og utstyret påvirker prestasjon

Hvordan bittet og utstyret påvirker prestasjon

Bittleie et refleksstyrt område Det er essensielt å vite hvordan hesten ser ut i munnen før man tilpasser bitt. Når vi legger inn et bitt påvirker vi mange ulike reflekser som er med på å lage sår og i verste fall langvarige skader. Tanndiagnose...

21-09-2013 TannMAGASINET

LES MER
Et kompendium om hestens tenner og munnhelse

Et kompendium om hestens tenner og munnhelse

Lær mer om hestens munnhelse "Hvorfor i all verden skal man bry seg med tennene på hesten? Er det ikke bare å raspe litt et par ganger pr år, og blir det ikke bedre, så kan man raspe litt til? Jeg trodde det var så enkelt en gang i tiden og tok v...

10-06-2015 TannMAGASINET

LES MER
Forskning på nesereim. Strammer vi for hardt?

Forskning på nesereim. Strammer vi for hardt?

Strammer vi reima for hardt? "Det er voksende bekymring at nesereimen blir strammet i en slik grad at den begrenser normal adferd og muligens forårsake skade," bemerker forskerne på Irlands University of Limerick.  Mulige skadelige konsekvenser...

01-02-2017 TannMAGASINET

LES MER
vetBERVEN starter opp ny avdeling i Rogaland

vetBERVEN starter opp ny avdeling i Rogaland

Mer tannklinikk mindre stallbesøk Etter elleve års arbeid med hestetannhelse ser vi at flere og flere eiere tar dette fagfeltet på alvor, og skjønner at mye av hestens utfordringer i forhold til prestasjon, helse og velferd ligger i munnhulen. De s...

06-02-2017 TannMAGASINET

LES MER
×

Log in